Організація харчування

Спасибі усім, хто на кухні працює,

Компоти нам варить,

                       смачні страви готує.

Спасибі вам за пиріжки ,

вареники і пампушки .

Без вас були б малими

й не виросли б такими !

 

В чому ж полягають зміни в організації харчування у закладах дошкільної освіти у 2022 році?

Втратила чинність  постанова  КМУ «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 № 1591. А з 1 вересня 2021 року чинності набрала постанова КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305.

Із 01 січня 2022 року оплата за харчування вихованців за день зросла. Окрім цього,  60% денної вартості  вносять батьки, 40% – міська рада (рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 20.10.2021 №463 «Про грошову норму харчування у ЗДО та дошкільних відділеннях ЗЗСО»).

Розроблене чотиритижневе сезонне меню з урахуванням нових норм харчування та з дотриманням калорійності відносно кратності харчування.

Вихованці ЗДО з дванадцятигодинним режимом роботи із 01 січня 2022 року харчуються тричі на день. Перерва між споживанням їжі становить не більше 4 годин.

Змінені норми по білках, жирах, вуглеводах, збільшилася кількість вітамінів, меню стало якісніше:

  • скорочено кількість цукру та солі;
  • зменшено кількість хліба на 1 прийом їжі з 60 до 30 грамів;
  • збільшено кількість м’яса в раціоні в залежності від віку вихованців;
  • макаронні вироби тепер з вищим вмістом клітковини;
  • збільшилася кількість круп;
  • зменшено споживання  картоплі  як самостійної страви;
  • масло має бути не менше 72% жирності;
  • збільшилася кількість та асортимент соків, овочів, сушених та свіжих фруктів;

Раціон фактично не змінився, але якісний склад його виріс в рази. На 75 % тарілка має складатися із рослинної їжі. За рахунок того, що збільшиться кількість спожитої клітковини, у дитини покращиться травлення. Меню підібране таким чином, щоб сформувати здорову звичку в харчуванні дітей.

Сподіваємося,  що родини вихованців підтримають курс держави на здорове харчування дітей.

Без названия

 

Без названия (1)






 

IMG_20191106_112046

 

Риба, запечена з овочами та рибні тефтелі для  малечі поряд з іншими стравами з риби – обов’язкова складова меню нашого закладу.

IMG_20170707_144436

Вівсяне печиво, приготоване нашими кухарями

супер-смачне та корисне!!!

IMG_20181030_122552

Чергова перемога на фестивалі кулінарної майстерності “НЯМ-НЯМцілком заслужена. Щоденною кропіткою працею та бажанням вдосконалювати свій фаховий рівень працівники кухні закладу доводять,  що вони – справжні майстри своєї справи

IMG_20190601_112652

Тістечко, печене на кефірі з додаванням морквяного соку.

IMG_20170707_144335

IMG_20170707_144629

Сирна запіканка “Ніжність”

IMG_20180522_155654

Наші кухарі на фестивалі кулінарної
майстерності “НЯМ-НЯМ

20180601_114918

20180601_110741

20180601_13393720180601_110903

 Запашні булочки з яблучним джемом

DSCN1516

 Рулет дріжджовий з яблуком   

DSCN1378

Млинці з абрикосовим джемом 

 

DSCN1368 DSCN1365  DSCN1358

Пельмені 

DSCN1314 DSCN1309 DSCN1315

Кнедлі

DSCN1386

 

 

Покищо нема коментарів.

Залишити відповідь

Скинути всі поля