Готовність до ЗДО

ЯК ВИЗНАЧИТИ ГОТОВНІСТЬ ДИТИНИ ДО ДИТЯЧОГО САДКА

 

  1. Вдома дитина почала нудьгувати, не може знайти собі заняття. Можливо, дитині час відкривати щось нове, цікаве, незнайоме.
  2. На прогулянці дитина сама підходить до інших дітей на майданчику, намагається вступити в контакт.
  3. Маля здатне кілька годин на день перебувати без рідної людини, яка з ним проводить найбільше часу.
  4. Дитина може розбірливо сказати про свої потреби.
  5. Малюк вже досить спритний, уміє самостійно їсти, миє руки й умивається, одягає і скидає з себе основні предмети одягу.

ГОТУЄМОСЬ ДО ВСТУПУ ДИТИНИ В ДИТЯЧИЙ САДОК

  1. Готуйте дитину до спілкування з іншими дітьми й дорослими: відвідуйте з дитиною дитячі парки і майданчики, залучайте до спільної діяльності з іншими дітьми, привчайте до гри в пісочницях, на гойдалках.
  2. Ходіть із дитиною на свята, на дні народження друзів, спостерігайте, як вона поводиться: соромиться, усамітнюється, конфліктує, б’ється чи легко знаходить спільну мову, контактує з однолітками, тягнеться до спілкування, розкута.
  3. Вчіть дитину гратися. Найлегше адаптуються малюки, які вміють довго, різноманітно й зосереджено діяти з іграшками; вони швидко відгукуються на пропозицію погратися, з інтересом досліджують нові іграшки.
  4. Дізнайтеся, який розпорядок дня у групі, і наблизьте режим дитини вдома до розпорядку дня у групі.
  5. Обговоріть у сім’ї з дитиною, що позитивного є в дитячому садку (нові друзі, багато іграшок…).
  6. Дізнайтеся, можливо у цей садок ходять діти ваших сусідів або знайомих. Адаптація пройде легше, якщо в групі в дитини є знайомі ровесники, з якими вона раніше гралася вдома або надворі.
  7. Готуйте вашу дитину до тимчасової розлуки з вами, переконайте її у тому, що відвідування дитячого садка неминуче тому, що вона вже велика.
  8. Розробіть разом з дитиною нескладну систему прощальних знаків уваги, так їй буде легше відпустити вас.
  9. У присутності дитини уникайте критичних зауважень на адресу дошкільного закладу і його працівників.
  10. Ніколи не лякайте дитину дитячим садком. Не погрожуйте дитячим садком як покаранням за дитячі огріхи, а також за неслухняність дитини.
  11. Проходячи повз дитячий садок, з радістю нагадайте дитині, як їй пощастило – вона зможе ходити сюди. Розповідайте рідним і знайомим у присутності дитини, що пишаєтеся своєю дитиною, адже її прийняли до дитячого садка!

ПРИЙОМИ, ЩО ПОЛЕГШУЮТЬ ДИТИНІ РАНКОВІ ПРОЩАННЯ

  1. Навчіться прощатися з дитиною швидко. Не затягуйте розставання. Дитина відчує ваше хвилювання,їй буде важко заспокоїтися.
  2. Покладіть дитині до кишеньки яку-небудь пам’ятну річ, що нагадуватиме про вас і про те, як сильно ви її любите.
  3. Ніколи не намагайтеся «вислизнути» непомітно від дитини, якщо хочете, щоб вона довіряла вам.
  4. Вигадайте забавний ритуал прощання й строго дотримуйтеся його, наприклад, завжди цілуйте дитину в щічку, а потім потріться носиками або щось подібне.
  5. Не намагайтеся підкупити дитину, щоб вона залишалася у дитячому садку за нову іграшку.
  6. Чітко дайте дитині зрозуміти, що, хоч би які істерики вона влаштовувала, їй все одно доведеться йти до дитячого садка. Якщо ви хоч раз піддастеся дитині, надалі вам буде вже набагато складніше впоратися з її вередуваннями й слізьми.