Організація харчування
Спасибі усім, хто на кухні працює,
Компоти нам варить,
смачні страви готує.
Спасибі вам за пиріжки ,
вареники і пампушки .
Без вас були б малими
й не виросли б такими !
В чому ж полягають зміни в організації харчування у закладах дошкільної освіти у 2022 році?
Втратила чинність постанова КМУ «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 22.11.2004 № 1591. А з 1 вересня 2021 року чинності набрала постанова КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 № 305.
Із 01 січня 2022 року оплата за харчування вихованців за день зросла. Окрім цього, 60% денної вартості вносять батьки, 40% – міська рада (рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради від 20.10.2021 №463 «Про грошову норму харчування у ЗДО та дошкільних відділеннях ЗЗСО»).
Розроблене чотиритижневе сезонне меню з урахуванням нових норм харчування та з дотриманням калорійності відносно кратності харчування.
Вихованці ЗДО з дванадцятигодинним режимом роботи із 01 січня 2022 року харчуються тричі на день. Перерва між споживанням їжі становить не більше 4 годин.
Змінені норми по білках, жирах, вуглеводах, збільшилася кількість вітамінів, меню стало якісніше:
- скорочено кількість цукру та солі;
- зменшено кількість хліба на 1 прийом їжі з 60 до 30 грамів;
- збільшено кількість м’яса в раціоні в залежності від віку вихованців;
- макаронні вироби тепер з вищим вмістом клітковини;
- збільшилася кількість круп;
- зменшено споживання картоплі як самостійної страви;
- масло має бути не менше 72% жирності;
- збільшилася кількість та асортимент соків, овочів, сушених та свіжих фруктів;
Раціон фактично не змінився, але якісний склад його виріс в рази. На 75 % тарілка має складатися із рослинної їжі. За рахунок того, що збільшиться кількість спожитої клітковини, у дитини покращиться травлення. Меню підібране таким чином, щоб сформувати здорову звичку в харчуванні дітей.
Сподіваємося, що родини вихованців підтримають курс держави на здорове харчування дітей.
Риба, запечена з овочами та рибні тефтелі для малечі поряд з іншими стравами з риби – обов’язкова складова меню нашого закладу.
Вівсяне печиво, приготоване нашими кухарями
супер-смачне та корисне!!!
Чергова перемога на фестивалі кулінарної майстерності “НЯМ-НЯМ” цілком заслужена. Щоденною кропіткою працею та бажанням вдосконалювати свій фаховий рівень працівники кухні закладу доводять, що вони – справжні майстри своєї справи
Тістечко, печене на кефірі з додаванням морквяного соку.
Сирна запіканка “Ніжність”
Наші кухарі на фестивалі кулінарної
майстерності “НЯМ-НЯМ“
Запашні булочки з яблучним джемом
Рулет дріжджовий з яблуком
Млинці з абрикосовим джемом
Пельмені
Кнедлі